5 mar. 2014

Cine va transmite sesonul MotoGP 2014 in Romania?



Au fost tot felul de zvonuri, de pareri. Se spunea că în 2014 nicio televiziune din România nu va transmite MotoGP.
Ideea a fost alimentată chiar de tăcerea celor de la Digi Sport. În ultimele 3 sezoane Digi Sport a deținut drepturile TV atât pentru Formula 1 cât și pentru MotoGP. La sfârșitul anului trecut comentatorii Digi ne-au asigurat, e drept că mai cu jumătate de gură, că la fel vor sta lucrurile și în sezonul 2014 - adică tot Digi Sport va transmite și Formula 1 și MotoGP. După care pauză... Digi Sport n-a mai zis nimic despre noul sezon de motorsport, în schimb a apărut anunțul că Dolce Sport va fi televiziunea care va transmite Formula 1 în România. Despre MotoGP nimic.

Până la urmă se pare că s-au lămurit lucrurile. Formula 1 merge la Dolce, iar MotoGP rămâne la Digi Sport. Diferența față de sezonul trecut este că nu vor mai fi transmise și sesiunile de antrenamente ci doar calificările și cursa. 

Sincer să fiu, e o situație cam de rahat. În general amatorii de Formula 1 sunt și fani MotoGP și invers. Acum vor trebui fie să renunțe la una din competiții, fie să cumpere 2 abonamente prin cablu (atât pentru Dolce cât și pentru Digi) ori să găsească soluții pe internet. Eu personal nu renunț pentru nimic la MotoGP așa că rămân cu Digi. 
Surse:




Completare: Comunicat Digi Sport


17 comentarii:

  1. Apare cumva intr-un comunicat oficial sau la Grila de Start s-a anuntat ca Digisport va transmite doar calificarile si cursa, la MotoGP? Ar fi prea de tot..F1 scos, cele 4 antrenamente de la MotoGP scoase....

    RăspundețiȘtergere
  2. Mie mi se pare cat se poate de oficial... la sfarsitul articolului am pus cele 2 surse - pe site-ul motogp scrie clar ca Digi va transmite live doar cursele si calificarile. Mai oficial decat motogp.com ce poate fi?

    RăspundețiȘtergere
  3. "Ti se pare..." Atat timp cat pe site-ul MOTOGP.COM nu apare nici o stire RECENTA (nu ca stirile de acum cativa ani, adica VECHi, in care se spune ca sunt transmise doar calificari si curse, desi Digisport a transmis si antrenamente) despre Romania sau Digisport, NU INSEAMNA OFICIAL. La fel si in cazul digisport.ro. Sursele se pun cu trimitere la respectiva informatie, concret. Uita-te in carti, proiecte, teze de doctorat, licente, etc., sau pe alte site-uri, de exemplu.

    RăspundețiȘtergere
  4. In urma cu 2 saptamani pe site-urile mentionate mai sus nu aparea nicio informatie - adica in dreptul Romaniei / motogp nu era trecuta nicio televiziune care sa aiba drepturi de transmitere.
    Informatia s-a actualizat ulterio, probabil in urma perfectarii contractelor.. Deci e FOARTE RECENT

    sursele fac trimitere fix la repsectiva informatie - adica site-ul motogp.com/TV Broadcasters (unde sunt prezentate contractele in vigoare nu cele de acum 100 de ani) si wikipedia.org / Broadcasting contracts Romania 2014 (adica contractele in vigoare pe anul acesta nu din trecut). Wikipedia poate nu e foarte oficial, dar am vazut ca au informatii actualizate (daca ai curiozitatea poti sa vezi ca exista pagini similare pentru toate tarile si pentru anii anteriori, iar datele prezentate sunt corecte)

    RăspundețiȘtergere
  5. Chiar si daca apare informatia, intr-un tabel, ca sunt transmise doar calificari si curse, Digisport poate are drepturile de a transmite si antrenamentele, ca pana acum. Oficial, stirea trebuie sa vina din partea DigiSport.

    RăspundețiȘtergere
  6. Daca te uiti cu atentie pe pagina de la motogp.com o sa vezi ca in dreptul fiecarei tari sunt trecute programele pe care or sa le transmita
    De exemplu, la Franta apare ca transmite si antrenamentele

    Nu, nu trebuie sa astepti sa comunice DigiSport daca a comunicat deja Dorna. Dorna stie ce a vandut si DigiSport nu poate transmite mai mult decat a cumparat.

    RăspundețiȘtergere
  7. Sincer, si eu mi-as dori sa fie transmise si antrenamentele, dar nu e dupa cum imi doresc eu.

    Se pare ca antrenamentele libere nu au suficienta audienta si nu prea se justifica financiar achizitionarea lor. Asta ar fi o explicatie pe care au dat-o chiar comentatorii Digi in sezonul trecut (pe atunci se mandreau ca Romania e printre putinele tari care transmite full-package)

    RăspundețiȘtergere
  8. Antrenamentele de vineri nu aveau audienta pentru ca lumea lucreaza si nu toti au voie sa se uite online sau la tv, in timpul serviciului. Dar, personal, nu o consider scuza.. Vinerea plecam de la munca cu 30 de minute mai devreme , sa prind cateva minute din antrenamente, la fel si pentru F1. Sambata era ceva audienta sigur, dar la fel, sunt multi care lucreaza si in weekend. Sincer, nu cred ca ar costa atat de mult trasmiterea FP-urilor. Digisport putea sa nu cumpere porcaria de IndyCar. Oare cine o sa se uite la asta?

    RăspundețiȘtergere
  9. Inteleg...se justifica financiar zecile de meciuri de fotbal transmise zilnic... Romania e plina pana la refuz de fotbal si ii lipseste promovarea pentru alte sporturi, cum e motorsportul, agreat si de fete/femei. Ca tot a venit vorba de comentatorii de la Digisport (Florin Ion e "preferatul meu", "de abia astept" sa-l aud iar), erau surprinsi de faptul ca fetele le trimiteau e-mail-uri, ba cerand mai multe informatii despre motociclete, termeni mecanici, ba informandu-i de vietile amoroase ale rideri-lor/driveri-lor.

    RăspundețiȘtergere
  10. Apoi deh, cine e de vina daca traim intr-o tara de spargatori de seminte? Majoritatea romanilor nu stiu decat fotbal, nu se uita decat la fotbal. Televiziunile dau si ele ce vor oamenii sa vada.
    Realitatea e ca sunt doar o mana de oameni care se uita la MotoGP. Dupa mine e o minune ca se transmite live. Ar trebui sa apreciem eforturile celor de la Digi.

    RăspundețiȘtergere
  11. Problema audientei in ceea ce priveste motorsportul in Romania este promovarea, mai exact lipsa ei. Trebuie facut ceva in privinta asta. Si nu toti din Romania sunt abonati la RCS. Eu am aflat ca MotoGP si F1 se dau la Digisport fiind intr-un bar (era reclama)...Daca e sa cautam scuze, se gasesc destule, iar Digisport are saci de scuze. Ca sa nu mai spun de cate ori au iesit din emisie exact dupa cursele de la clasa regina, dupa afisarea rezultatelor, e doar un exemplu. "Ne cerem scuze.." am tot auzit anul trecut. Totusi, apreciez ca ei transmit live si ca vor transmite si anul acesta, lipsa antrenamentelor fiind singurul inconvenient, dar o veste proasta (netransmiterea F1) nu putea sa vina singura. Daca reusesc sa gasesc un site unde pot vedea antrenamentele online, fara sa platesc (e de ajuns pachetul maxim), cei de la RCS nu vor avea frigiderele atat de pline anul asta. Sa vedem ce se va intampla si la anul cu transmiterea MotoGP-ului

    RăspundețiȘtergere
  12. Apoi, daca si Digi dadea reluari la toate antrenamentele (nu doar la cateva curse dintr-un sezon), chiar si noaptea, recuperau ceva din audienta. Cati nu se uitau la 3-5 dimineata la antrenamentele live si unii mai comunicau cu cei doi comentatori prin e-mail? De astea se uita.. Digi a dat prea multi bani pe fotbal si ce a mai ramas, s-a impartit pentru restul sporturilor

    RăspundețiȘtergere
  13. Pai asta e si smecheria... tu de crezi ca se da peste cap Digi Sport sa cumpere programe sportive premium (ex. Motogp, turnee de tenis, UCL)? Ca sa te faca sa te abonezi la RCS.

    Daca te-ai mai uitat pe Digi Sport poate ca ai observat ca nu exista reclame. (a nu se confunda reclamele cu spoturile de promovare ale propriilor emisiuni). Daca ar fi transmis Pro TV o cursa, jumatate din timp te uitai la reclame (bagate pe gat) in loc sa te uiti la ce se intampla pe pista.

    Nah, gratis gratis nu se poate. Eu prefer sa am abonament la RCS si sa nu vad reclame decat sa ma uit la enervantii aia de la ProTV care exagereaza cu reclamele si promo-urile lor.
    Ca sa zic asa, si ca sa te uiti la ProTV tot iti trebuie un abonament la cablu tv, asa ca tot ii dai bani lui RCS sau altui operator.

    Asta-i si explicatia pentru care Dolce s-a agitat sa achizitioneze Formula 1... vrea sa ”fure” din abonatii RCS, adica sa-i faca sa renunte la RCS si sa se aboneze la Dolce.

    RăspundețiȘtergere
  14. Dupa cum am sperat, Digisport transmite si antrenamentele de la MotoGP! Asadar, informatia a venit OFICIAL din partea Digisport.

    RăspundețiȘtergere
  15. Dupa cum ai vazut, cand au zis ceva si cei de la DigiSport am completat si eu articolul cu comunicatul lor.

    Intre timp am vazut si o emisiune Grila de Start. Florin Ion cred ca ramane la Digi si va comenta in continuare cursele MotoGP. Probabil ca va ramane si Vlad Haralambie (el oricum comenta numai moto). Sunt curios daca Putinica ramane si el sau se duce la Dolce dupa F1.

    RăspundețiȘtergere
  16. Am vazut si eu emisiunea de saptamana trecuta si Florin Ion va comenta impreuna cu Haralambie MotoGP-ul. Putinica ar putea sa ramana si sa comenteze celelalte competitii auto si/sau sa-l inlocuiasca pe Haralambie uneori, cum s-a mai intamplat si sezonul trecut. Nici nu mai are importanta cine comenteaza, atat timp cat vom vedea in acest sezon si antrenamentele, dar si ca pana in 2016 avem MotoGP la Digisport

    RăspundețiȘtergere
  17. Are importanta si cine comenteaza. Pe vremuri, cand transmitea TVR F! era un comentator de-ti venea sa nu te mai uiti.

    Cei de la Digi mi se par foarte Ok. Imi place cum comenteaza. Mai au scapari, dar se poate intampla oricui. Daca ar pune nenea Haralambie mai multa pasiune in comentariu fata de ce se intampla pe pista ar fi si mai bine.

    RăspundețiȘtergere