27 iul. 2013

MC / RC EDUCATION - Diferente și asemănări intre MC si RC

La prima vedere MCurile (Motorcycle Clubs) și RCurile (Riding Clubs) nu diferă foarte mult. În ambele cazuri este vorba despre cluburi moto - niște oameni, pasionați de motociclete, care se întâlnesc, se plimbă împreună, se distrează împreună. Mai mult, ca structură, ca formă de organizare, cele două tipuri de cluburi sunt aproape identice.


Un lucru esențial face diferența între un MC și un RC - dedicația. Membrii unui MC se dedică 100% clubului. Teoretic, pentru ei clubul este mai important decât viața personală și chiar decât familia. A fi membru într-un club MC înseamnă un mod de viață în sine. Spun teoretic pentru că nu știu în ce măsură se întâmplă chestia asta și în practică. În România nu se întâmplă întotdeauna, dar nu cunosc atât de mulți membri MC încât să îmi permit o generalizare. 
Pe de altă parte, membrii unui RC nu sunt atât de atașați de club, nu sunt dedicați 100% și în general își văd de viața lor, iar clubul moto este doar o distracție mai mult sau mai puțin ocazională.

Hai să vorbesc întâi despre asemănări și voi reveni după aceea cu deosebirile.

Cum spuneam, ca formă de organizare, cele 2 tipuri de cluburi sunt cam la fel. În ambele cazuri este vorba de organizare de tip ierarhic - conducere (președinte, vicepreședinți, secretar), membri și membri aspiranți (prospecți). Pentru excursiile pe motociclete organizate de club există și oameni cu atribuții specifice - road captain (conducătorul grupului), tail gunner (cel care merge în spatele grupului și se asigură că nu rămâne nimeni în spate). Pentru mai multe detalii vezi și Mersul în grup

În ambele cazuri există o categorie specială de membri - membrii fondatori. Diferă de la club la club câți membri fondatori are, cele mai întâlnite sintagme fiind "first three", "first five", "first nine" (primii 3, primii 5, primii 9). De foarte multe ori membrii fondatori fac parte și din conducerea executivă, dar nu este obligatoriu. Chiar dacă nu fac parte din conducere, rolul membrilor fondatori este esențial în istoria clubului și în viața lui. Practic membrii fondatori sunt cei care au creat codul de conduită (ce trebuie să facă și ce nu are voie să facă un membru al clubului), ei au stabilit valorile morale la care fiecare membru trebuie să adere... pe scurt ei au dat o personalitate distinctă clubului. 

Există asemănări foarte mari și în privința membrilor aspiranți - Aceștia, pentru că nu sunt încă membri deplini, nu au voie să poarte însemnele clubului, nu au voie să vorbească sau să desfășoare acțiuni în numele clubului, nu este obligatoriu să primească ajutor din partea clubului sau a celorlalți membri și, nu în ultimul rând, trebuie să treacă printr-o perioadă de probă pentru a se vedea dacă sunt compatibili cu ceilalți membri sau nu.

În cazul cluburilor mari, indiferent dacă sunt MC sau RC, există și o organizare pe criterii regionale/geografice - într-o anumită zonă se formează un chapter local, cu conducere proprie, cu activități proprii etc. Bineînțeles, clubul local va avea aceleași valori ca și clubul mamă și va adera la același cod de conduită.

Asemănări foarte mari există și în ținuta vestimentară a membrilor MC sau RC. Nah, pentru că toți sunt motocicliști, e clar că toți poartă cam același feluri de haine (specifice moto). Fiecare membru al unui club poartă o vestă pe care sunt cusute însemnele clubului. 

Hai să vedem și deosebirile.

Cum spuneam, principala deosebire este dată de gradul de dedicație. De aici vine totul. 

Pentru membrii MC este un mod de viață. Trăiesc într-o lume aparte. Clubul reprezintă totul pentru ei și ține loc și de familie și de tot. Bineînțelers, între diferite cluburi se nasc diverse rivalități. Nah, până la urmă tot oameni sunt și motocicliștii și lumea lor n-are cum să fie total diferită de lumea în care trăiesc majoritatea oamenilor. Pot apărea conflicte de interese, orgolii, luptă pentru putere, luptă pentru teritoriu etc. Și în lumea MCurilor există interese comerciale. Sunt cluburi care învârt foarte mulți bani și deh, unde sunt bani întotdeauna vor exista și conflicte. Un club de tip MC poate fi privit ca un trib și uneori trebuie să lupte împotriva altor triburi.

Într-o anumită regiune geografică nu poate exista decât un singur MC. De ce? Habar nu am. Poate din tradiție sau pentru că așa se întâmplă lucrurile pe lumea asta. Bine, dar dacă sunt mai multe cluburi ce se întâmplă? E simplu. Se întâmplă un război care va continua până ce va exista un club învingător. Și nu folosesc cuvinte mari. Chiar sunt războaie în toată regula, cu arme, cu bătăi, cu morți și fără prizonieri. Clubul care s-a dovedit cel mai puternic devine clubul dominant în regiune. Celelalte cluburi vor activa doar dacă sunt acceptate de către clubul dominant. A activa însemnând de la ce au voie și ce nu au voie să facă până la ce însemne au voie sau nu au voie să afișeze pe veste. 

Acest lucru nu este valabil și în cazul RCurilor. RCurile nu fac parte din aceași lume. Un membru al unui RC este considerat "civil". Membrii RC nu sunt implicați în războaiele dintre cluburi. MCul dominant nu controlează activitatea RCurilor de pe teritoriul pe care îl "stăpânește". Bineînțeles, protecția civilă se aplică atâta timp cât membrii RCului nu-și bagă nasul prin afacerile MCurilor. 

Tot de la dedicație (și război) vine și diferența privind atitudinea față de însemnele clubului. Pentru un RC, patch-ul (sigla) de pe spatele vestei este doar un semn distinctiv, ceva care arată că purtătorul e membru al clubului. Patch-ul RCului se dobândește cam în același mod în care e dobândit și patch-ul în cazul unui MC - atunci când aspirantul devine membru cu drepturi depline al clubului. Doar că există diferențe semnificative în procesul de devenire. În cazul unui RC, membership-ul se dobândește foarte ușor. De cele mai multe ori este suficient ca aspirantul să-și plătească cotizația de membru, să participe la câteva evenimente / plimbări organizate și să se poarte civilizat față de ceilalți membri ai clubului. Retragerea din club se face la fel de ușor - membrul respectiv nu-și mai plătește cotizația și pur și simplu nu mai participă la evenimentele clubului.

Într-un MC lucrurile stau total diferit. Acceptarea în club se face foarte greu, membrul aspirant trebuie să aștepte uneori cu anii până să fie primit în club și trebuie să treacă între timp foarte multe teste prin care să-și dovedească atașamentul și devotamentul față de club, onestitatea față de membrii clubului și, în general, faptul că se poate face util clubului. Lucrul ăsta este normal. Dacă un MC este ca un fel de trib, atunci membrii săi trebuie să fie foarte apropiați și să se poată baza unii pe alții (mai ales dacă se află în conflict cu alte cluburi). Dobândirea patch-ului care atestă calitatea de membru capătă și ea o semnificație deosebită, tocmai pentru că acel patch se obține atât de greu. Pentru membrul unui MC, patch-ul de pe spate nu este doar o bucată de cârpă brodată pe care o poate cumpăra ci este un simbol puternic, un adevărat stindard de luptă. Patch-ul unui MC nu se cumpără ci se câștigă. Intrarea într-un MC este ca un jurământ făcut pe viață, de aceea ieșirea nu este foarte ușoară. Cine vrea să părăsească clubul trebuie să aibă motive foarte întemeiate și să o facă cu mult tact astfel încât să nu stârnească resentimente.
Tot legat de membership, într-un MC nu sunt acceptate niciodată femei în timp ce într-un RC nu există astfel de restricții. Pentru mai multe detalii vezi și Membrii și Prospecți.

Și din punct de vedere al regulilor de comportament (codul de conduită) există asemănări și deosebiri. În primul rând sunt reguli de bun simț care ar trebui să fie comune oricărui club / asociație. Să fi respectuos atât cu membrii clubului tău (sau mai ales cu ei) cât și cu membrii altor cluburi, să ai o atitudine pozitivă, să participi activ la viața clubului, să fi deschis și gata să cunoști alți oameni, să nu faci nimic care ar putea arunca o lumină proastă asupra întregului club (să dezonorezi clubul din care faci parte), să îți ajuți colegii atunci când au nevoie de ajutorul tău etc. Cum spuneam, acestea sunt reguli de bun simț. Oamenii sunt judecați după ceea ce fac, dar nu numai. Ca purtător al unui patch trebuie să fi conștient că tot ce faci se răsfrânge și asupra celorlalți membri. Mulți oameni din exterior nu pot sau nu vro să facă diferența între membri ci îi judecă pe toți purtătorii de patch la grămadă.

Un RC este ca o societate deschisă, cu reguli foarte permisive, în timp ce un MC este o societate închisă, cu reguli destul de stricte. În timp ce un membru RC poate vorbi deschis despre clubul său, un membru MC trebuie să păstreze secretul asupra a tot ce se întâmplă în interior. Nici măcar numele celorlalți membri nu are voie să le spună sau să dea datele lor de contact (cine are treabă cu un membru nu are decât să vorbească direct cu el și să îi ceară astfel de informații). Acum nah, nici în cazul RCurilor nu este ok să spui tot ce se petrece în interior, dar în orice caz sunt mult mai puține secrete de apărat.

Prin contrast, legăturile dintre membrii clubului MC sunt mai puternice. Este de la sine înțeles că membrii clubului trebuie să se ajute între ei și niciodată nu trebuie lăsat un membru în spate. În cazul MCurilor, legăturile sunt mult mai puternice. Sunt adevărate frății (brotherhood) - toți pentru unu, unul pentru toți. E frumos să faci parte dintr-o frăție și să ști că ai în spate câteva zeci de oameni gata să facă orice pentru tine, dar, în același timp, este și o mare responsabilitate și trebuie la rândul tău să fii gata să te sacrifici pentru alții, chiar dacă îți convine chiar dacă nu. Într-un RC nu cere nimeni să faci sacrificii foarte mari, în schimb în cazul unui MC da.

În ambele cazuri, prezența străinilor nu este binevenită. O persoană care se atașează clubului trebuie să se decidă repede - este înăuntru sau rămâne în afară. Statutul de hang-around nu poate fi menținut foarte mult timp. Membrul unui club trebuie să stea cu clubul. Bineînțeles, poate avea prieteni și în alte cluburi, totuși trebuie să fie rezervat și, cel puțin în cazul unui MC, să pună mai presuus clubul decât alte prietenii personale.

Bun, tot ce am scris mai sus sunt considerații generale, dar fiecare club are propria personalitate, propria organizare. Lucrurile ar putea sta un pic diferit, de la caz la caz. Este alegerea fiecăruia dacă dorește să devină membru al unui club sau altul. Oferta este foarte bogată. Este foarte frumos să faci parte dintr-un club, dar trebuie subliniat că toate beneficiile pe care le obții vin la pachet și cu obligații.

2 comentarii:

  1. Un comentariu bine venit in haosul creat de aparitia acestor organizatii si pe la noi. Din pacate confuzia este imensa chiar si in randul motociclistilor

    RăspundețiȘtergere

  2. Heya i am for the first time here. I came across this board and I find It really useful & it helped me out much. I hope to give something back and help others like you helped me. netflix sign in

    RăspundețiȘtergere