21 mar. 2014

Honda NM 4 Vultus - Au innebunit japonezii?

Ia uite ce motocicletă ne propun cei de la Honda. Nu, nu este o motocicletă concept, Honda vrea să iasă pe piață cu o motocicletă de serie care să arate fix așa.


In limba latină cuvântul Vultus înseamnă - față, expresie. Bănuiesc că nu a fost ales întâmplător acest cuvânt. Probabil că Honda vrea să ne transmită că așa arată fața / expresia viitorului, nu? 


Designul pare desprins din benzile desenate japoneze (manga) sau dintr-un film cu Batman, iar la capitolul tehnic motocicleta va sta foarte bine - de exemplu cutie de viteze automată DCT (Dual Clutch Transmission) și un bord care arată ca o consolă de jocuri.



Acum problema ar fi următoarea - Cui se adresează Honda cu această propunere? Cine va vrea să cumpere o astfel de motocicletă? În principiu, cei de la Honda targetează publicul tânăr, urban. Asta e varianta oficială.

Ok, păi, în general, toate motocicletele sport și super sport se adresează publicului tânăr, urban, nu? Tinerii sunt atrași de motocicletele sport, iar Vultus nu arată deloc a motocicletă sport. După mine arată mai degrabă a maxi scooter. Probabil că pe posesorii de maxi scootere îi are în vizor cei de la Honda. Dacă e așa, prevăd un eșec de proporții. De ce? Păi simplu, principala calitate a scooterelor nu e cutia de viteze automată ci spațiul generos pentru bagaje aflat chiar sub șa. La Vultus nu prea se vede așa ceva. Ok, există varianta cu 2 sidecase-uri incorporate, dar probabil că acest ”extra” va costa bani mulți, iar motocicleta devine destul de voluminoasă (asta e o altă calitate a scooterelor - faptul că sunt suple și te poți strecura cu ele în spații înguste)


Acum e greu să îmi fac o părere doar din câteva poze. Ce pot să observ totuși - Culoarea aia cenușie arată foarte bine, îi dă un aer ”stealth”, în schimb cu orice altă culoare devine o motocicletă anostă. Toată motocicleta e îmbrăcată în plastic mat (bănuiesc că plastic e), numai toba sare în ochi prin masivitate și strălucirea cromului. Că sare în ochi n-ar fi rău, dar sare în ochi foarte urât - arată ca un burlan, în condițiile în care deja pe piață există foarte multe modele de motociclete cu tobe stilizate, mai pătrățoase, mai aproape de linia generală a motocicletei și al aspectului ”stealth”. Poate e o șmecherie - poate că Honda a făcut în mod special o tobă de eșapament urâtă, ca să-i facă ulterior pe cumpărători să mai scoată din buzunar alți bani pentru tobe ”aftermarket” asortate.

Hm, dacă ăsta e viitorul... Mie nu-mi place. 

Ce pot să mai spun e că Honda a mai tras o chiflă acum câțiva ani cu modelul DN-01. Tot futuristică, dar nu vrea nimeni să o cumpere. Nici măcar poze nu-ți vine să îi faci dacă o vezi pe la vre-o expoziție, atât de urâtă e. Dar cei de la Honda sunt ambițioși și continuă pe aceeși linie:)



Source: Honda UK press release

Detalii privind caracteristici și specificații tehnice pot fi găsite pe site-ul Honda Europa

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu