31 iul. 2013

MC / RC EDUCATION - Cum este organizat un club moto

Vreau să fac de la început precizarea - ceea ce voi spune mai jos reprezintă doar un model. Fiecare club poate avea propria organizare care să difere de acest model. Mai mult, cum este organizat un club închis de tip MC nu știe nimeni în afară de membrii acelui club. 

Totuși, din ce știu eu, majoritatea cluburilor au o organizare apropiată de acest model. Tradiția este foarte prețuită în lumea cluburilor moto, iar acest model de organizare reprezintă una din tradiții. În plus acest model este foarte eficient. 

Clubul are o structură ierarhică - conducere executivă, membri cu atribuții speciale, membri și prospecți. Cluburile mari sunt împărțite în chaptere locale, iar fiecare chapter copiază aceeași structură - executiv, membri și prospecți.

De ce sunt împărțite cluburile mari în chaptere? Din motive practice. În primul rând, un club moto înseamnă plimbări cu motocicleta. Dacă membrii sunt la câtve sute de kilometri distanță între ei ar fi mai greu să se adune și să se plimbe împreună. De aceea chapterele sunt constituite pe criterii geografice - au membri care locuiesc în aceeași regiune. În al doilea rând, un club moto înseamnă camaraderie. Când faci parte dintr-o organizație foarte mare este aproape imposibil să-ți cunoști toți colegii, cu atât mai mult este greu să te împrietenești cu toți. Un chapter are un număr mic de membri - de la 5-6 membri până la 30. Dacă sunt mai mult de 30 de membri, o idee bună ar fi ca chapterul respectiv să se împartă în două sau mai multe chaptere. Separarea nu înseamnă o despărțire definitivă. Oamenii rămân în același club și se pot întâlni, se pot plimba împreună, se pot distra etc. 

Conducerea executivă a clubului se alege în mod democratic, de obicei pe o perioadă de un an. Orice membru deplin al clubului poate face parte din conducerea executivă, poate candida și poate fi ales. Normal, vor avea cele mai mari șanse să ajungă în conducerea executivă membrii care sunt activi, se fac cunoscuți și sunt cei mai respectați de către ceilalți membri. Nu în ultimul rând, candidații trebuie să vină cu un proiect pentru viitor (ce vor să facă pentru club) și trebuie să demonstreze că au avut rezultate și în trecut (ce au făcut pentru club). În unele cluburi se cere în mod explicit (prin regulamentul de funcționare) ca cei care candidează să aibă o anumită vechime în cadrul clubului.

Aș face o paranteză referitoare la unele mentalități românești. În România este o adevărată manie în ceea ce privește funcțiile și titlurile. Uneori am senzația că aproape fiecare român își dorește să fie și el șef, să fie președinte a ceva, parcă altfel nu se simte bine. Ok, e frumos că oamenii au ambiții înalte, doar că funcțiile astea de conducere nu sunt ca să se împopoțăneze lumea cu titluri. Ocuparea unei funcții de conducere presupune întâi și întâi responsabilități, iar laudele și respectul se câștigă în urma unor rezultate foarte bune și a unei munci foarte grele. Mulți uită de responsabilități și visează numai la beneficiile pe care le aduce funcția.

Președinte
  • Președintele reprezintă clubul în relația cu alte entități - alte cluburi și asociații, presă, sponsori etc. Nu trebuie să reamintesc că trebuie să o facă într-o manieră pozitivă și profesionistă. În cazul unui chapter local al unui club mai mare, președintele chapterului poate reprezenta clubul doar la nivel local în limita de autoritate care îi este conferită
  • Supervizează activitatea celorlalți membri din conducerea executivă și asigură respectarea regulamentelor interne
  • Are autoritatea de a lua decizii privind desfășurarea activităților cotidiene
  • Reprezintă punctul de contact în relația cu ceilalți membri ai clubului
  • Nu în ultimul rând, președintele este responsabil cu menținerea armoniei în cadrul clubului. În general, motocicliștii sunt oameni mai duri și plini de personalitate. Orgoliile pot să izbucnească oricând și pot apărea conflicte, ceea ce nu e de dorit.

Vicepreședinte
  • Preia toate atribuțiile și responsabilitățile președintelui în absența lui.
  • Împreună cu președintele și ceilalți vice-președinți iau împreună hotărâri și decizii strategice - de exemplu schimbări în regulament, primirea de noi membri, excluderea unor membri (dacă au încălcat regulamentul sau codul de conduită), alianțe cu alte cluburi
  • Reprezintă clubul într-o manieră pozitivă și profesionistă

Sergent At Arms
  • Este responsabil cu respectarea regulamentelor și a codului de conduită.
  • Este responsabil cu afișarea bannerului/steagului cu însemnele clubului la toate întrunirile și evenimentele
  • Reprezintă clubul într-o manieră pozitivă și profesionistă
  • Se asigură că au fost semnate waiver-erele înaintea fiecărei călătorii. Voi expica la sfârșitul articolului ce e cu aceste waiver-e.

Secretar
  • Consemnează minutele de ședință pentru toate întâlnirile oficiale ale clubului
  • Face convocările pentru ședințe și alte întâlniri oficiale ale clubului
  • Ține evidența membrilor și actualizează datele lor de contact
  • Ține evidența participării la evenimentele oficiale a clubului pentru a se determina cine sunt membrii activi
  • Aduce la cunoștința membrilor hotărârile luate în comitetul executiv
  • Reprezintă clubul într-o manieră pozitivă și profesionistă

Trezorier
  • Este responsabil cu finanțele clubului - colectează taxele de membership, ține evidența cheltuielilor etc
  • În unele cluburi rolul trezorierului este preluat de către secretar
  • Reprezintă clubul într-o manieră pozitivă și profesionistă

În cadrul unui club există  și membri cu atribuții speciale. Ei nu fac parte din conducerea executivă, dar joacă un rol important în viața clubului.

Road Captain
  • Conduce grupul în cazul plimbărilor organizate de către club
    • Plănuiește traseul
    • Este liderul formației - el stabilește viteza de mers, când se fac popasuri, ruta pe care se merge

Tail Gunner
  • Stă în urma grupului în cazul plimbărilor organizate de către club
    • Asigură spatele grupului - în cazul depășirilor se asigură că nu vine nimic din spate
    • Se asigură că nu rămâne nimeni în spate - dacă cineva are probleme ori rămâne cu el și îl ajută ori, dacă e nevoie, oprește tot grupul. De aceea e important ca cineva care vrea să părăsească grupul să îl înștiințeze pe tail gunner despre intenția sa.
Pentru mai multe amănunte vezi și Mersul în Grup


Shepherd 
  • Este responsabil cu recrutarea de noi membri
  • De asemenea, este responsabil cu adaptarea și supravegherea noilor membri - le spune care este istoria clubului, care sunt valorile clubului, îi prezintă celorlalți membri, se asigură că noii membri respectă valorile și codul de conduită al clubului. 
  • În cadrul plimbărilor organizate shepherd-ul stă lângă noul membru și veghează la siguranța acestuia
Cele de mai sus sunt rolurile care se regăsesc în majoritatea cluburilor moto. În mod particular, în fiecare club pot exista membri care au și alte roluri. De exemplu, în STAR (Star Touring And Riding Association) există următoarele organizații, fiecare cu conducerea ei și cu activități distincte:
  • LOS - Lady of STAR - asociația femeilor din cadrul STAR
  • STAR Vets - asociația veteranilor de război din cadrul STAR
  • Tin STAR - cei care oferă asistență medicală



Ride waiver - Am zis că o să explic ce înseamnă. Ei bine, când se organizează de către club plimbări cu motocicletele, fiecare participant trebuie să semneze câte un ride waiver. Este un document prin care i se aduce la cunoștință faptul că mersul pe motocicletă poate fi periculos, că trebuie să respecte anumite măsuri de siguranță impuse de club (cum se merge în siguranță, cum se merge în grup) și să respecte celelalte reguli impuse de club. În România nu am auzit să existe așa ceva, dar în alte țări este important. Dacă cineva face accident în timp ce participă la o plimbare organizată de către club ar putea fi învinovățit clubul pentru asta (cu dat în judecată, cu cerut despăgubiri etc). 


4 comentarii:

  1. Imi place articolul dvs.si va multumesc pentru postare

    RăspundețiȘtergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc mult.
    Ma gandesc sa imi creez un MC 1% .
    Dar trebuie in primul rand sa cunosc tehnicile de baza.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Trebuie sa treci prin multe sa ti se dea voie sa deschizi un Mc .... In primul rand in al doilea trebuie sa indeplinesti catrva vonditii

      Ștergere