9 apr. 2013

MC / RC EDUCATION - imaginea "outlaw"

Totul a început în Hollister California. Era 4 iulie 1947 (4 iulie - ziua naţională a SUA). O reuniune a motocicliştilor organizată de AMA (American Motorcycle Association), participanţii fiind de câteva ori mai mulţi decât se aşteptase iniţial, a fost oarecum scăpată de sub control. Ce s-a întâmplat? Păi oamenii s-au cam îmbătat, unii s-au apucat să-şi tureze motocicletele şi să alerge cu ele prin oraş. Probabil că, beţi fiind, câţiva or fi făcut şi accident. Pentru că nu aveau locuri de cazare, majoritatea au dormit prin parcuri şi pe alei (şi şi-au făcut nevoile tot acolo). Asta a fost suficient să-i enerveze pe paşnicii locuitori ai micului Hollister, aşa că au chemat poliţia şi s-a lăsat cu câteva arestări.

Evenimentul în sine pare banal şi insignifiant. Să fim serioşi, la petreceri se mai întâmplă să se lase cu sticle sparte. Ei da, dar dacă se află în presă... Barney Peterson, un fotograf de la San Francisco Chronicle a ţinut morţiş să se facă remarcat scormonind prin  grămada de rahat. Omul nici nu participase la petrecere. A venit când totul se sfârşise. Dar acest mic amănunt nu l-a putut împiedica să-şi găsească gloria. L-a plătit pe un anume Eddie Davenport să pozeze călare pe un Harley înconjurat de sticle sparte. Fotografia aranjată (vezi imaginea alăturată) împreună cu relatarea evenimentului mult umflată şi denaturată a ajuns în paginile LIFE Magazine... şi de aici scandal naţional. 

Doamne, ce mult îmi plac jurnaliştii ăştia! Cum reuşesc ei să găsească de fiecare dată senzaţionalul!

AMA a fost pusă la colţ, arătată cu degetul şi forţată să dea explicaţii. Cei de la AMA au spus că de fapt 99% din motociclişti sunt oameni de treabă şi numai 1% sunt în afara legii. O declaraţie nefericită ... mulţi s-au simţit mai degrabă de partea celor 1% şi asta nu neapărat pentru că ar fi fost criminali ci din solidaritate, din spirit de frondă împotriva sistemului etc. De atunci 1%er este simbolul care se găseşte pe vesta oricărui motociclist "outlaw".

Poate că articolul din LIFE Magazine n-ar fi dăinuit atât de puternic în memoria colectivă dacă n-ar fi fost The Wild One, din 1953, film inspirat de evenimentele de la Hollister. Marlon Brandon a făcut un rol remarcabil şi a aruncat o nouă aură de "rebel outlaw" asupra motocicliştilor. 

Fiecare a luat ce a înţeles din The Wild One.

O mulţime de oameni, în general funcţionari, avocaţi, doctori sau contabili şi-au descoperit în sfărşit sensul vieţii. 5 zile pe săptămână, îmbrăcaţi cu costum şi cravată, servesc ca nişte roboţei sistemul, iar in weekend, îmbrăcaţi în piele şi cu multe lanţuri şi capete de mort, se transformă în rebeli wannabees.

Harley-Davidson a folosit imaginea de rebel ca strategie principală de marketing. Interesant e că in The Wild One, Marlon Brandon a avut un Triumph Thunderbird nu un Harley, dar nu contează, au avut succes cu această strategie.

The Wild One a fost model pentru cluburile de motociclişti outlaws. Au apărut ca ciupercile după ploaie, dar în timp s-au remarcat 4 - The big 4 - Hells Angels, Pagans, the Outlaws şi Bandidos. Hm, nu pot să mă abţin... dacă spui "the big 4" în lumea economică te referi la marile firme de audit - Price Waterhouse Coopers, Deloitte Touche Tohmatsu, Ernst & Young şi KPMG. Stau şi mă întreb cine o fi mai "outlaw"...

Acum să nu se înţeleagă că bandele de motociclişti sunt chiar nişte îngeraşi pentru că nu sunt. De exemplu, Hells Angels, cel mai mare club şi cel mai cunoscut, pretinde că se ocupă doar de organizarea de plimbări cu motocicleta şi de petreceri. Pe de altă parte, FBI sau Europol pretind că Hells Angels este o organizaţie criminală şi au documentat numeroase cazuri de crime şi trafic de arme sau droguri în care au fost implicaţi membri Hells Angels. Adevărul e probabil pe undeva la mijloc. În principiu nu ar fi bine să te iei de un membru Hells Angels, dar nici să te sperii dacă vezi vre-unul (atâta timp cât nu te bagi în afacerile lor).

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu