26 apr. 2013

Cât de răi sunt băieții cu motoare?


Autor: Andy Lupu


Nu cred că există şofer care să nu fi înjurat în trafic împieliţaţii pe motoare.
Tu stai ca prostu’ în coloană şi băieţii şerpuiesc printre maşini, tratându- te cu ţeava de eşapament. Sau stai liniştit şi-ţi bei cafeaua pe balcon, relaxat şi dezmierdat de viaţă când un huruit de motor ambalat năpraznic te smulge din visare, te dă cu capul de realitate şi îţi aruncă literalmente ceaşca din mână. Nu mai spun când după o zi lungă de muncă atipeşti şi tu pe la 1 noaptea, după ce te-ai zvârcolit înnebunit de stress vreo două ore fără s-adormi, şi te păleşteun bârrrrrrrrr, şi înc-un dârrrrrrrrr şi mai apare şi-un pârrrrrrrrr care se ia la-ntrecere cu târrrrrrrrr până când îţi pun creierul pe sârrrrrrrrrmă. Normal că blestemi, că-ţi scuipi fierea şi juri că dacă prinzi pe vreunul în trafic îl umpli de respect. Mama lor de frustraţi!

Cam aşa am gândit şi acţionat şi eu până când... Până când am cunoscut câţiva băieţi dintr-ăştia traşi în piele şi nichelaţi în capse. Prima chestie care m-a frapat a fost că au creier. Nu credeam aşa ceva în ruptul capului. Apoi, au slujbe absolut normale, chiar şi mici afaceri. Nu m-aş fi aşteptat. Eram convins că toţi sunt înainte de pârnaie, după pârnaie sau eliberaţi condiţionat.
Tipii pe care i-am întâlnit sunt pur şi simplu pasionaţi de motoare. Greu de crezut, dar majoritatea nu sunt obsedaţi de viteză. Cei mai mulţi n-au avut niciodată vreun accident. Am început să am semne de întrebare. Oare e posibil să nu aibă obligatoriu buba la cap? Dar cea mai mare surpriză a fost să constat că sub carapacea de duri, rebeli şi neintegraţi există sentimente, exită căutări. Chiar şi o cantitate măsurabilă de responsabilitate.
Şi-atunci am întors camera de filmat, ca să zic aşa. Am pus obiectivul pe şoferi. Pe mine însumi chiar. E adevărat că băieţii pe motoare sunt enervanţi la semafor. Că nu au probleme cu parcarea. Că te depăşesc nervos şi pe stânga şi pe dreapta şi-n zigzag şi-n spirale. Că te lasă cu ochii în ceaţă pe autostradă. Că n-au burtă. Că femeile care călăresc motorul pe locul din spate au curbe sexoase şi îşi ţin bărbaţii în braţe tot drumul.
Şi totuşi... Sunt mult mai vulnerabili în trafic decât suntem noi din maşini. Cei cu motorete, scutere, mopede sau cum le-o mai zice sunt şi mai vulnerabili. Şi mai zevzeci. Statistica seacă a poliţiei rutiere arată că, anul trecut, din 2194 de accidente în care au fost implicaţi cu vinovăţie conducătorii de maşinării pe două roţi, furioşii pe motoare sunt vinovaţi de doar 20% dintre ele. Restul de 80% sunt cauzate de conducătorii de scutere şi motorete.
Dar imaginea motocicliştilor în costume negre este negativă. În parte din cauza comportamentului perceput ca agresiv, în parte pentru că ei comunică rar. Social sunt cam timizi. Cu toate astea, câţiva oameni de ispravă s-au hotărât să tragă un semnal de alarmă pentru toţi iubitorii de două roţi, invitând la acţiune inclusiv pe paşnicii biciclişti. Mergătorii pe biclă mi se par de departe cei mai expuşi accidentelor.
Ideea e că noi, şoferii, trebuie să facem un efort şi să-i “vedem" şi pe ei în trafic. Nici noi nu suntem perfecţi. De fapt, recunosc. Îi înjur mai des pe şoferii care se dau mari şmecheri decât pe nebunii care-o ard pe “vitezane". Plus că mi-e frică mai mult deun Hummer decât de-un Suzuki. Aşa că, hai să ne cunoaştem mai bine. Să avem mai multă grijă unii de alţii. Nu sunem atât de diferiţi. Până la urmă şi cei care acum se dau macho pe patru roţi au pornit cândva, când erau copii, de la două. Drum bun!
P.S. Anul trecut, pe şoselele din România, peste 1500 de conducători de motorete, scutere, biciclete şi motociclete au murit sau au fost răniţi în accidente de circulaţie în care n-au avut nicio vină.


Citiţi mai mult: Cât de răi sunt băieții cu motoare? - Opinii EVZ > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/cat-de-rai-sunt-baietii-cu-motoare-1034470.html#ixzz2RZDJYXUB 

EVZ.ro 


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu