22 mar. 2013

Dragostea dintre câini şi motocilişti


Câinele este cel mai bun prieten al omului. Sună ca o expresie prăfuită, dar este pe de-a’ntregul adevărată. Din cele mai îndepărtate timpuri s-a născut un parteneriat între om şi câine – câinele ajuta la vânătoare, la apărare, la creşterea celorlalte animale domestice etc. iar în schimb avea asigurat un adăpost şi o sursă constantă de mâncare.

Chiar şi în ziua de azi ajutorul câinilor este de nepreţuit. Mii de oameni sunt salvaţi în fiecare an de la înnec, de sub zăpezile provocate de avalanşe, de sub ruinele caselor mistuite de incendii sau de cutremure. Sunt câini care servesc în armată şi în poliţie. De foarte multe ori câinii reprezintă sprijinul cel mai important pentru persoanele cu dizabilităţi. Să nu mai spun de numărul foarte mare de câini de companie care reuşesc să ne înfrumuseţeze viaţa prin felul în care ne întâmpină când venim acasă şi ne fac să ne simţim iubiţi prin devotamentul pe care ni-l arată.

Deodată toată prietenia de mii de ani se strică atunci când vine vorba despre “câini şi motociclişti”. De fiecare dată când „Azor” ne aude că ne apropiem călare pe motocicletă i se face poftă să ne urmărească puţin şi, dacă se poate, să încerce să ia o amintire de la noi – o bucată de cauciuc din roata faţă, o bucată de cizmă sau de pantalon…


Unii ar spune că este vorba doar despre instinctul ancestral de a alerga după vânat. În realitate există multe motivaţii pentru care câinii aleargă după motociclete:
  • Unii câini îşi apără teritoriul – şi se întâmplă ca acest teritoriu pe care îl consideră al lor să conţină şi strada pe care mergi cu motocicleta. Scopul lor este să îndepărteze orice intrus şi acţiunile lor se limitează doar la teritoriul pe care îl apără.
  • Unii câini sunt curioşi – cine o fi persoana aia ciudată îmbrăcată cu hainele alea bizare, ce călăreşte animalul ăla neobişnuit care scoate acele sunete enervante? Probabil că aceşti câini, odată ce te vor cunoaşte şi îşi vor fi satisfăcut curiozitatea te vor lăsa în pace.
  • Unii câini se plictisesc şi vor puţină distracţie – unii vor doar să facă un pic de mişcare şi pretextul de a fugi după o motocicletă îl consideră destul de bun, iar alţii pretind că sunt la vânătoare. Aceşti câini vor încerca să oprească motocicleta dar nu vor să facă neapărat rău.
  • Unii câini chiar se cred la vânătoare. Aceşti câini au ce au cu motocicleta pe care încearcă s-o oprească, dar de obicei îl ignoră pe motociclist
  • Unii câini au fost încurajaţi chiar de stăpân să fugărească şi chiar să atace. În cazul ăsta poate ar trebui “educaţi” un pic stăpânii.
  • Unii câini sunt instigaţi de către alţi câini – de multe ori se întâmplă să vezi un câine mititel care te latră şi pe urmă să te trezeşti cu ditamai dulăul care vine să îi ţină isonul şi să alearge după tine.
  • Unii câini se întâmplă să fi fost în apropierea drumului la trecerea motocicletei şi reacţionează pentru că au fost luaţi prin surprindere.
  • Unii câini au fost bătuţi şi chinuiţi, poate chiar de către un motociclist, iar acum încearcă să se răzbune.
Nu este normal să existe câini liberi pe stradă. Indiferent care le este motivaţia, câinii care aleargă după motociclete sunt periculoşi şi pot provoca accidente grave. Din păcate nu trăim într-o lume ideală. Sunt mulţi câini liberi pe stradă gata să alerge după motociclişti. Ceea ce putem face este să învăţăm cum să ne comportăm, să facem faţă unei astfel de situaţii neplăcute şi să evităm un accident.
Nu toţi câinii ne vor urmări în acelaşi fel.
  • Unii se vor mulţumi doar să latre de la distanţă fără a face altceva.
  • Unii vor încerca să alerge pe trotuar dar nu vor ieşi în stradă.
  • Unii vor alerga în spatele motocicletei, lătrând de la o distanţă de siguranţă.
  • Unii vor alerga în faţa motocicletei încercând să ne facă să ne oprim.
  • Unii vor alerga în jurul motocicletei lătrând.
  • Unii vor încerca să sară la roata din faţă şi să ne pună jos.
  • Unii vor încerca să se ascundă şi să ne ia prin surprindere sărind la roata motocicletei când ne apropiem de ei.
  • Unii  vor încerca să ne oprească sărind să muşte piciorul.
  • Alţii vor fi foarte imprevizibili şi dornici de a încerca orice manevră pentru a ne opri.
Bine, dar de unde ştim noi ce e în capul lui „Azor”, care e motivul pentru care ne fugăreşte şi cât de departe e dispus să meargă cu asta? Chiar dacă un câine nu poate vorbi, el se poate exprima prin limbajul corpului (body language – vezi tabelul de mai jos).  Dacă suntem puţin atenţi putem înţelege ceea ce vrea el să transmită şi astfel să aflăm ce intenţii are.

Câinele nu este un animal raţional. Comportamentul lui se bazează pe instincte. Partea bună este că poate fi „citit” relativ uşor şi ne putem da seama cam ce are de gând, partea mai puţin bună este că îşi poate schimba foarte uşor starea (de exemplu din supus în defensiv). În majoritatea cazurilor câinele va reacţiona când aude sau vede o motocicletă. Chiar dacă el nu intenţionează neapărat să facă rău, motociclistul va fi pus întotdeauna într-o situaţie delicată.

Ce poţi face?

În primul rând este important să fii atent la ce se întâmplă în jurul tău atunci când eşti pe motocicletă. Dacă vezi din timp câinele atunci nu vei fi luat prin surprindere de acţiunile lui. Unii câini îşi semnalează singuri prezenţa prin lătrat (fie că vor să avertizeze fie că vor să intimideze), dar alţii (cei care se cred la vânătoare) preferă să stea ascunşi şi să atace în ultimul moment. Este posibil să întâlneşti câini aproape oriunde, dar este mai probabil să ai de-a face cu ei în jurul benzinăriilor, magazinelor, fabricilor sau în zonele rezidenţiale. Deci când treci printr-o astfel de zonă, atenţie mărită.

În al doilea rând trebuie să îţi păstrezi calmul. Câinii nu comunică doar prin limbajul corpului, dar şi la nivel energetic. Pe scurt, „te simt”. Şi noi, ca oameni, putem simţi starea persoanei din faţa noastră. Gândeşte-te că ei au simţurile mult mai dezvoltate decât le avem noi şi, în atâtea mii de ani, poate că au reuşit să ne cunoască cel puţin la fel de bine precum îi cunoaştem noi pe ei. Un câine va simţi imediat dacă eşti calm sau dimpotrivă dacă eşti speriat, panicat, agresiv.

Ok, poate că „Azor” a declanşat atacul dar dacă răspunsul tău este agresiv nu va face decât să înrăutăţească situaţia şi să inducă o agresivitate şi mai mare câinelui. Dacă te sperii şi te panichezi este şi mai rău. Majoritatea accidentelor provocate de câini s-au întâmplat din cauză că motociclistul s-a speriat şi a pierdut controlul motocicletei. Deci nu-ţi pierde firea, rămâi calm şi fii atent, mai ales la drum şi la controlul motocicletei.

Subliniez încă o dată, câinii sunt animale. Nu vor reacţiona la argumente raţionale şi nu vor sta la negocieri. Tu ca om trebuie să impui regulile şi restricţiile şi să te impui ca un lider (şef de haită) calm şi stăpân pe situaţie. Nu vrei să îl confrunţi în mod direct şi să îi răspunzi cu agresivitate, dar vrei să îi transmiţi mesajul că tu eşti liderul, personajul dominant şi că el trebuie să ţi se supună. 

Ca să îţi poţi păstra calmul există o metodă foarte simplă şi care nu dă greş. Nu o lua personal. Câinele care te atacă nu are nimic cu tine ca individ ci reacţionează la o anumită situaţie. Încearcă să vezi lucrurile la persoana a 3a, ca şi când altcineva ar fi implicat iar tu, de pe margine, priveşti toată scena cu detaşare gândindu-te ce ar trebui să facă motociclistul acela pe care îl fugăreşte câinele.

Încearcă să îţi imaginezi un cerc în jurul motocicletei în interiorul căruia nu îi permiţi câinelui să intre. Încearcă să vizualizezi faptul că animalul va respecta limita impusă de tine şi totul se va termina cu bine. Încearcă să îi transmiţi următorul mesaj: „nu am nimic cu tine, nu vreau strada ta, vreau doar spaţiul din jurul meu şi din jurul motocicletei mele, spaţiu pe care îl revendic cu fermitate; vreau să merg mai departe şi să îmi văd de drum”.

Poţi să crezi sau nu, gândurile negative (de genul – „uite-l cum vrea să muşte roata, o să mă dezechilibrez şi o să cad” sau „uite-l că vrea să mă muşte de picior”) îţi vor induce o stare de panică, ceea ce tu nu vrei, aşa că cel mai bine e să nu te gândeşti la aşa ceva. Un câine care atacă vrea să îţi genereze o stare de stres. Dacă tu rămâi calm şi controlat va da înapoi şi va renunţa. (vezi şi Cezar Millan the Dog Whisperer pentru mai multe informaţii şi sfaturi utile).

În cazul în care comunicarea „la distanţă” pare să nu aibă efect şi câinele se apropie prea mult de tine (încalcă graniţa imaginară pe care ai impus-o) rămâi calm în continuare şi reafirmă-ţi poziţia prin vorbe / comenzi scurte de genul „nu e voie”, „pleacă de aici”, „dă-te din calea mea” etc. Câinele nu înţelege sensul cuvintelor aşa că poţi să îi reciţi şi o poezie dacă asta te inspiră dar înţelege tonalitatea vocii, de aceea trebuie să îi vorbeşti cu calm (pentru a nu escalada agresivitatea) dar cu fermitate (ca să simtă că te impui în faţa lui).

Nici un câine nu se va ţine după motocicletă la nesfârşit. Câinele are un teritoriu pe care îl consideră al lui şi nu se aventurează prea mult în afara „graniţelor”. În mod normal, dacă reuşeşti să îţi impui calmul îl vei descumpăni un pic şi îl vei ţine la distanţă suficient de mult timp cât să ieşi din teritoriul lui. După cel mult câteva zeci de metri câinele va abandona urmărirea. Teritoriul pe care îl consideră al lui poate fi imaginat ca o serie de cercuri concentrice cu centrul în locul în care câinele îşi are adăpostul. Imediat în apropierea adăpostului este o „zonă roşie” pe care câinele o va apăra cu dârzenie, chiar cu preţul vieţii. Pe măsură ce te îndepărtezi de zona roşie şi te apropii de „graniţă” dorinţa câinelui de a te ataca scade şi ea. Uneori e suficient să te muţi de pe partea stângă a benzii de rulare pe partea dreaptă (sau invers, după caz) ca să constaţi că „Azorel” începe să se liniştească.

Mulţi câini nu năvălesc pe tine imediat ce te văd. Preferă să stea la pândă, să observe şi să acţioneze în ultimul moment când te apropii de ei. Ca să îi păcăleşti poţi să foloseşti următorul truc. Încetineşti puţin în timp ce „Azor” te observă şi astfel îşi va calcula o traiectorie de intercepţie greşită. Când te apropii de el şi îl vezi că se pune în mişcare accelerezi puternic. Câinele va încerca şi el să accelereze dar va fi prea târziu – când va ajunge la punctul de intersecţie pe care şi-l calculase deja e prea târziu. Partea proastă e că nu poţi să păcăleşti un câine de prea multe ori în acelaşi fel. Dacă treci în fiecare zi prin aceeaşi zonă „Azorel” o să îşi dea seama în final cum stă treaba şi îşi va adapta tactica. 



Dacă eşti nevoit să treci zilnic printr-o zonă în care sunt „capcane cu colţi” şi de fiecare dată ai emoţii la revederea „simpaticelor patrupede” ai putea să cumperi un dispozitiv cu ultrasunete care ţine câinii la distanţă. Principiul de funcţionare e foarte simplu. Aparatul emite nişte sunete în frecvenţă înaltă (ultrasunete), sunete pe care urechea umană nu le poate percepe dar sunt foarte deranjante pentru câini. Tot ce trebuie să faci este să apeşi pe un buton şi ai scăpat de câini. Cu un pic de imaginaţie se poate confecţiona un suport astfel încât să poţi pune aparatul pe ghidon şi să fie uşor de acţionat.  Totuşi, există o mică problemă şi cu aceste aparate. Uneori câinele nu îşi dă seama din ce direcţie vin aceste ultrasunete. Vrea să se îndepărteze şi să scape de ele, dar nu ştie încotro să o ia şi s-ar putea să facă nişte mişcări foarte derutante.

Există şi varianta „bocancu’n gură”, dar nu e nici prima opţiune, nici a doua, nici a noua ci ultima dintre ele. Dacă îl loveşti, câinele poate se va retrage speriat dar, în mod sigur, a doua zi va deveni şi mai agresiv, având în spate o nouă experienţă neplăcută. Poate că nu mai treci tu prin acelaşi loc, dar poate va trece un alt motociclist care va fi atacat sau poate va trece un copil. Crezi că merită? Şi mai e ceva – dacă nu te poţi impune nici măcar în faţa unui câine decât folosind forţa brută cum te descurci în societate, în general?

Limbajul corpului la câini

Relaxat
  • Ochi relaxaţi, clipind uşor
  • Urechi semiridicate (dar nu în faţă) sau uşor relaxate
  • Dă uşor din coadă care e lăsată în jos sau un pic ridicată dar fără să depăşească nivelul spinării
  • Colţurile gurii relaxate
  • Greutatea corpului e distribuită pe toate picioarele iar muşchii sunt relaxaţi
Un câine relaxat afişează o postură naturală a corpului. Acest câine nu este îngijorat şi nu se simte ameninţat de ceea ce se întâmplă în jurul lui. Este mulţumit şi vesel


Atent, alert
  • Ochii larg deschişi, cu privirea aţintită către o posibilă ţintă
  • Urechile sunt ciulite şi îndreptate în faţă (se pot mişca un pic înainte şi înapoi pentru a capta mai bine sunetele)
  • Coada este ridicată aproape orizontal
  • Gura este închisă
  • Corpul este uşor adus în faţă şi dă senzaţia că se „înalţă pe vârfuri”
Un câine aflat în alertă este stimulat de ceva interesant din jurul său. Îşi concentrează atenţia, gata să reacţioneze în funcţie de ce se va întâmpla în continuare.


Jucăuş
  • Ochi cu privire jucăuşă
  • Urechi relaxate ce se pot mişca în faţă şi în spate
  • Dă din coadă cu mişcări ample iar coada e ridicată în sus
  • Gura este deschisă cu limba vizibilă iar colţurile gurii trase un pic înapoi, ca şi când ar zâmbi
  • Corpul este puternic aplecat în faţă, eventual cu mici „ţopăieli” stânga dreapta
Această postură este ca o invitaţie la joacă. Foloseşte această postură şi în cazul în care simte că a făcut ceva greşit – ceva de genul „hai mai bine să ne jucăm şi să uităm ce s-a întâmplat”

Supus
  • Evită contactul vizual, poate clipi
  • Urechile sunt date pe spate
  • Gura uşor deschisă, colţurile gurii trase înapoi într-o grimasă de supunere
  • Coada băgată între picioare. Poate da din vârful cozii
  • Capul este plecat. Întregul corp este coborât dând senzaţia că vrea să se ascundă sau să se lase la pământ
Un câine care afişează o atitudine supusă încearcă să evite o posibilă ameninţare. Câinele este un pic speriat


Supus complet
  • Privirea lăsată în jos, evită contactul vizual
  • Urechile sunt date pe spate
  • Gura este închisă
  • Coada băgată între picioare
  • Întins pe jos cu picioarele în sus, ca şi când ar spune „mă predau”
În situaţia aceasta câinelui îi este foarte frică de o confruntare. Semnalează că este total supus încercând să convingă că nu reprezintă nici un fel de ameninţare.


Dominant
  • Contact vizual direct, având privirea fixă
  • Urechile sunt în faţă, ridicate cât de sus posibil
  • Gura aproape închisă, colţurile împinse în faţă, nasul uşor încreţit dezvelind câţiva dinţi
  • Coada o ţine ridicată în sus, într-o poziţie rigidă
  • Adoptă o poziţie cât mai impunătoare cu putinţă, încercând să-şi ridice cât mai mult corpul, cu greutatea uşor împinsă în faţă
Aceasta este o postură ameninţătoare comunicând dominanţă dacă este confruntat. Un câine aflat în această postură este gata să atace

Defensiv
  • Ochii largi cu pupile dilatate. Contact vizual direct cu privirea fixă
  • Urechile lipite pe spate
  • Gura întredeschisă cu colţurile trase în spate şi nasul încreţind arătându-şi colţii
  • Coada băgată între picioare
  • Capul este ţinut orizontal şi corpul este lăsat în jos dar muşchii sunt încordaţi şi e gata de atac
Aceasta este postura cea mai periculoasă. Dă semne de frică şi supunere dar şi de agresiune. Poate muşca în orice moment – muşcă de frică
sursa: 4-H PetPAL








0 comentarii:

Trimiteți un comentariu